Slånbärssaft

4.44.44.44.44.4

 Antal 1 sats

Slånbär är stiliga och vackert frostblå men ganska ogästvänliga. Kärva och sura i smaken och när man plockar dem finns det långa vassa taggar på de svarta grenarna. Så varför ens bry sig om de folkilskna bären? Jo, för att man kan göra världens godaste saft, som gillas av både barn och vuxna. Slånbär går även att göra likör på, och slånbärsgin är inte heller helt ovanligt. Men här gör vi saft, och det är en ganska enkel procedur även om det tar cirka tre dygn.
Slånbär mognar sent och man plockar dem efter höstens första frostnatt. Men det går att fuska och i stället lägga bären i frysen.
Det går åt ca 2 liter bär för att få 5 dl koncentrerad saft som sedan ska spädas. Jag brukar inte tillsätta natriumbensoat eftersom jag förvarar saften i kylen och dricker upp den ganska fort. Däremot brukar jag skölja flaskorna med Atamon, som är ett konserveringsmedel.

För 1 sats

Ingredienser

2 l slånbär
7 dl vatten
6 dl strösocker/liter    avrunnen saft
1 krm natriumbensoat/liter avrunnen saft

Slånbärssaft – gör så här:

1 Lägg bären i en bunke och häll på kokande vatten. Täck med plast och ställ svalt till nästa dag.

2 Sila upp saften i en kastrull och koka upp. Häll den åter­igen över samma bär. Upprepa samma procedur en tredje gång nästa dag.

3 Sätt en saftsil över en skål. Häll upp alla bären och låt dem rinna av, helst flera timmar.

4 Mät upp mängden saft och mät sockret till rätt mängd. Blanda i en kastrull och koka upp.

5 Låt saften sjuda och skumma ytan med en sked. Vill du ha konserveringsmedlet i rör du ut rätt mängd i lite av saften och häller ner det. Häll upp saften på väl rengjorda varma flaskor. Sätt på kork och låt dem kallna.