3.83.83.83.83.8

Recept på skurna pepparkakor för den som inte vill kavla. Stöt kardemumman själv i en mortel, då får kakorna frisk, kryddig smak. Vi har använt Saltå kvarns dinkelmjöl.

För 50 - 60 pepparkakor

Ingredienser

Skurna pepparkakor

0,5 msk kardemumma, hel
200 g smör
2 dl strösocker
1 dl sirap, ljus
1 msk kanel, mald
2 tsk ingefära, mald
1 tsk kryddnejlikor, malda
3,5 dl dinkelvetemjöl, (180 g), fullkorn
2 dl dinkelvetemjöl, (120 g), siktat
1,5 tsk bikarbonat

Skurna dinkelpepparkakor – gör så här:

  1. Stöt kardemumman i mortel. Smält smöret, tillsätt socker, sirap och kryddor.
  2. Blanda de båda mjölsorterna med bikarbonat i en separat bunke. Häll över smör – och sockerblandningen. Arbeta ihop till en smet. Skrapa ner smeten i en plastpåse. Låt svälla och vila kallt till nästa dag.
  3. Dela degen i två bitar och arbeta den mjuk. Forma två rullar, ca 5 cm i diameter. Slå in i plastfolie. Kyl dem ca 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 200°. Ta fram en degrulle i taget. Skär med tunn, vass kniv ca 1 mm tunna skivor.  Lägg dem glest på plåtar med bakplåts-papper. Grädda  i omgångar mitt i ugnen 6-8 min. Låt svalna på plåten.
Fler recept med: Bakning, Jul, Kakor och bullar