Skurna dinkelpepparkakor

Recept på skurna pepparkakor för den som inte vill kavla. Stöt kardemumman själv i en mortel, då får kakorna frisk, kryddig smak. Vi har använt Saltå kvarns dinkelmjöl.
Foto: Lina Eriksson

Skurna pepparkakor

  • 0,5 msk kardemumma - hel
  • 200 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl sirap - ljus
  • 1 msk kanel - mald
  • 2 tsk ingefära - mald
  • 1 tsk kryddnejlikor - malda
  • 3,5 dl dinkelvetemjöl - (180 g), fullkorn
  • 2 dl dinkelvetemjöl - (120 g), siktat
  • 1,5 tsk bikarbonat

Gör så här

  1. Stöt kardemumman i mortel. Smält smöret, tillsätt socker, sirap och kryddor.

  2. Blanda de båda mjölsorterna med bikarbonat i en separat bunke. Häll över smör - och sockerblandningen. Arbeta ihop till en smet. Skrapa ner smeten i en plastpåse. Låt svälla och vila kallt till nästa dag.

  3. Dela degen i två bitar och arbeta den mjuk. Forma två rullar, ca 5 cm i diameter. Slå in i plastfolie. Kyl dem ca 1 timme.

  4. Sätt ugnen på 200°. Ta fram en degrulle i taget. Skär med tunn, vass kniv ca 1 mm tunna skivor.  Lägg dem glest på plåtar med bakplåts-papper. Grädda  i omgångar mitt i ugnen 6-8 min. Låt svalna på plåten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!