4.24.24.24.24.2

Här är det många moment samtidigt. Det  bästa är att vara två i köket och att förbereda ordentligt. Mät temperaturen noga; sockerlagen ska vara 127°.

För 50-60 godisägg:

Ingredienser

7 gelatinblad
200 g strösocker, (drygt 2 dl)
40 g flytande glykos, eller vit sirap (2 msk)
0,5 dl vatten
3 äggvitor, medelstora
1 msk vaniljsocker, eller ½ tsk vaniljpulver

Till pudring:

Maizena majsstärkelse

Garnering:

200 g mörk choklad
strössel

40 minuter + 5 timmar att stelna

Skumgodisägg – gör så här:

  1. Förbered genom att sikta rejält med majsstärkelse på två plåtar eller brickor klädda med bakplåtspapper.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
  3. Mät upp socker, glykos och vatten i en kastrull. Vispa äggvitorna med elvisp till fast skum i en stor rostfri bunke. Tillsätt vaniljsockret.
  4. Koka samtidigt upp sockerlagen till 127°. Häll sockerlagen i en tunn stråle i äggviteskummet under vispning. Vispa ca 1 minut.
  5. Ta upp gelatinbladen och smält i mikro. Häll ner det varma gelatinet i marängen. Fortsätt vispa 3–5 min, tills smeten blivit fast och glansig och svalnat något.
  6. Häll smeten i en spritspåse, gärna med en slät tyll, och spritsa äggformade godisar på de pudrade plåtarna. Låt stelna lite och pudra sedan med ett tunt lager majsstärkelse. Låt stelna ca 5 timmar.
  7. Lossa skumgodiset från plåtarna och blås bort överflödig majsstärkelse.
  8. Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Doppa äggen i chokladen och lägg på brickor eller skärbrädor med bakplåtspapper. Garnera med strössel och låt stelna i kylen. Äggen håller 3–4 veckor.
Fler recept med: Godis