40 minuter + 5 timmar att stelna
Skumgodisägg – gör så här:
- Förbered genom att sikta rejält med majsstärkelse på två plåtar eller brickor klädda med bakplåtspapper.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
- Mät upp socker, glykos och vatten i en kastrull. Vispa äggvitorna med elvisp till fast skum i en stor rostfri bunke. Tillsätt vaniljsockret.
- Koka samtidigt upp sockerlagen till 127°. Häll sockerlagen i en tunn stråle i äggviteskummet under vispning. Vispa ca 1 minut.
- Ta upp gelatinbladen och smält i mikro. Häll ner det varma gelatinet i marängen. Fortsätt vispa 3–5 min, tills smeten blivit fast och glansig och svalnat något.
- Häll smeten i en spritspåse, gärna med en slät tyll, och spritsa äggformade godisar på de pudrade plåtarna. Låt stelna lite och pudra sedan med ett tunt lager majsstärkelse. Låt stelna ca 5 timmar.
- Lossa skumgodiset från plåtarna och blås bort överflödig majsstärkelse.
- Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Doppa äggen i chokladen och lägg på brickor eller skärbrädor med bakplåtspapper. Garnera med strössel och låt stelna i kylen. Äggen håller 3–4 veckor.