Skumgodisägg

Här är det många moment samtidigt. Det  bästa är att vara två i köket och att förbereda ordentligt. Mät temperaturen noga; sockerlagen ska vara 127°.
Mia Öhrn
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 7 gelatinblad
  • 200 g strösocker - (drygt 2 dl)
  • 40 g glykos - flytande eller vit sirap (2 msk)
  • 0,5 dl vatten
  • 3 äggvitor - medelstora
  • 1 msk vaniljsocker - eller ½ tsk vaniljpulver

Till pudring

  • majsstärkelse (Maizena)

Garnering

  • 200 g mörk choklad - mörk
  • strössel

Gör så här

  1. Förbered genom att sikta rejält med majsstärkelse på två plåtar eller brickor klädda med bakplåtspapper.

  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.

  3. Mät upp socker, glykos och vatten i en kastrull. Vispa äggvitorna med elvisp till fast skum i en stor rostfri bunke. Tillsätt vaniljsockret.

  4. Koka samtidigt upp sockerlagen till 127°. Häll sockerlagen i en tunn stråle i äggviteskummet under vispning. Vispa ca 1 minut.

  5. Ta upp gelatinbladen och smält i mikro. Häll ner det varma gelatinet i marängen. Fortsätt vispa 3–5 min, tills smeten blivit fast och glansig och svalnat något.

  6. Häll smeten i en spritspåse, gärna med en slät tyll, och spritsa äggformade godisar på de pudrade plåtarna. Låt stelna lite och pudra sedan med ett tunt lager majsstärkelse. Låt stelna ca 5 timmar.

  7. Lossa skumgodiset från plåtarna och blås bort överflödig majsstärkelse.

  8. Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Doppa äggen i chokladen och lägg på brickor eller skärbrädor med bakplåtspapper. Garnera med strössel och låt stelna i kylen. Äggen håller 3–4 veckor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!