Skördesallad

55555

"Ugnsrostad butternutpumpa, krämig chèvre och pekannötter har blivit en riktig favorit för mig i denna skördesallad. Jag blandar också ner snabbkokta gryn. En surdegsbaguette med mjukrört smör är gott till." /Gunilla von Heland, matredaktör på Allt om Mat.

För 6-8 personer:

Ingredienser

1 dl puylinser
1 butternutpumpa
2 msk olivolja, + 2 msk
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald
3 rödlökar
4 rödbetor, eller gulbetor, gärna förkokta
1 förpackning grynblandning, 5 gryner eller farro (Zeta, 250 g)
80 g pekannötter
80 g rucola
250 g getost

Dressing:

1 vitlöksklyfta, liten
1 krm salt
3 msk rödvinsvinäger
1 msk honung, flytande
1 msk rosmarin, finhackad
4 msk olivolja

Tillbehör:

bröd

30 minuter

Skördesallad – gör så här:

  1. Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Sätt ugnen på 225° och varmluft. Skala pumpan och halvera den. Kärna ur den med en sked. Skär pumpan i cm-tjocka skivor och blanda med 2 msk olja på en plåt klädd med bakplåtspapper. Krydda med salt och peppar. 
  2. Skala och skär löken i tunna klyftor. Skär rödbetorna i tärningar. Blanda med 2 msk olja. Lägg lök och rödbetor på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Ställ plåtarna i ugnen och tillaga ca 20 min. Öppna luckan då och då för att släppa ut ånga. Ta ut plåten med lök och rödbetor, tillaga pumpan ytterligare ca 15 min, tills den är genommjuk. 
  4. Koka grynblandningen enligt anvisningarna på förpackningen. Rosta pekannötterna i en torr stekpanna. 
  5. Dressing: Skala och pressa vitlöken och mosa den med en sked tillsammans med salt. Häll på vinägern och låt stå ca 10 min.  Tillsätt honung och rosmarin. Vispa i oljan, lite i taget. 
  6. Låt grönsakerna och grynblandningen svalna innan de läggs på ett fat med pekannötter, rucola och getost. Häll över dressingen. Servera med bröd. 

Tips!

  • Rödbetorna blir bäst om de först kokas och sedan ugnsbakas.