00000

Skomakarlåda är en klassisk restarurangrätt. Det ska vara en större och en mindre köttbit som symboliserar sula och klack på skon. Bacon och gräslök föreställer nubben som fäster sula och klack vid skon.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g oxfilé, i bit
0,5 paket bacon, (à 140 g)
0,5 kruka gräslök
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Potatismos:

800 g potatis, mjölig sort
2 msk smör
1,5 dl mjölk
1 tsk salt

Kalsky:

2 dl vatten
1 dl rött vin
1 msk kalvfond, konc
1 tsk soja, kinesisk
1 msk smör
1 tsk majsstärkelse, Maizena

Skomakarlåda – gör så här:

  1. Potatismos: Skala och skär potatisen i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna och ånga av. Mosa den tillsammans med smöret med elvisp. Tillsätt mjölken och vispa till ett luftigt mos. Krydda med salt.
  2. Kalvsky: Blanda vatten, vin, fond och soja i enkastrull. Låt koka upp och sjud ca 5 min. Vispa i smöret och red med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten.
  3. Skär oxfilén i 4 stora skivor och 4 små. Strimla bacon och gräslök. Stek baconet knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
  4. Stek köttet i smör i en stekpanna ca 2 min på varje sida. Krydda med salt och peppar.
  5. Fördela moset på tallrikar. Lägg på köttet och strö över bacon och gräslök. Ringla skyn runt om och servera.