Klassikern skomakarlåda har gett inspiration till den här rätten. Här har den lyxats till med kantareller.

För 4 person(er)

Ingredienser

4 bakpotatisar (800 g)
1,5 msk rapsolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
4 vitlöksklyftor

Biff:

1 bacon (140 g)
200 g kantareller
1 purjolök liten
1 msk smör + 1 msk smör
4 biffar utskurna (á ca 150 g)
2 dl vatten
1 tsk kalvfond koncentrerad

Till garnering:

0,5 kruka gräslök, finhackad

Recept: Skomakarbiff med kantareller och ugnsrostad potatis

  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Skär varje potatis i fyra klyftor, ringla över olja, salta och peppra. Tryck till vitlöken så att skalet öppnas. Lägg allt på ugnssäkert fat, tillaga mitt i ugnen 20-25 min tills potatisen är mjuk.
  3. Strimla baconet tunt. Ansa kantarellerna, skölj och strimla purjolöken.
  4. Stek baconet i smör, tillsätt kantareller och stek tills all vätska är borta. Tillsätt purjolök precis på slutet.
  5. Stek biffarna i smör ca 2 min på vardera sida. Häll på vatten och kalvfond, låt koka ihop ett par minuter.
  6. Skiva köttet, servera med buljong, svampfräs och potatis. Strössla över gräslök och servera.