Skogssvampsoppa

Recept på skogssvampsoppa. Den här soppan är god som den är, men om du har torkad svamp kan du smula över lite som garnering.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g karljohanssvamp
4 schalottenlökar
500 g jordärtskockor
2 potatisar mjöliga
2 msk smör
1 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald

Garnering:

1 msk olivolja
1-2 skivor svamp torkad, t ex karljohanssvamp, kantareller eller trumpetsvamp
0,5 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar nymald
0,5 ask smörgåskrasse

Tillbehör:

baguette

40 minuter

Gör så här:

  1. Rensa och skär svampen i bitar. Skala och hacka löken. Skala och skär jordärtskockor och potatis i bitar.
  2. Fräs löken i smör ca 3 min. Lägg i skockorna och fräs ca 3 min. Tillsätt svampen och fräs ca 3 min.  Häll i vattnet och smula i buljongtärningen. Lägg i potatisen och koka under lock tills den är mjuk, ca 20 min.
  3. Mixa soppan slät med mixerstav. Rör i grädde och crème fraiche. Låt soppan koka upp och krydda med salt och peppar.
  4. Fördela soppan i portionsskålar. Droppa över olja och smula över den torkade svampen. Strö på flingsalt och peppar och toppa med klippt krasse. Servera soppan med baguette. 

 

Fler recept med: Övrigt, Soppa, Svamp