Skogsbärsglass

Spektakulär men inte svår att göra. Vi lovar att den kommer att göra succé. Vill du förenkla, eller om du inte har glassmaskin, kan du byta ut skogsbärsglassen mot färdig sorbet med t ex svartvinbärs-, hallon- eller blåbärssmak.
Allt om Mat

Glassbakelse

  • 1 dl strösocker
  • 2 äggulor
  • 1 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 äggvita
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 äggvita
  • 100 g hallon
  • 110 g blåbär
  • 3 msk strösocker - till karamelltak

Skogsbärsglass

  • 100 g hallon
  • 110 g blåbär
  • 100 g maraschinokörsbär - liten burk
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 msk honung

Portvinssås

  • 2 dl rött portvin

Chokladflarn (ca 20 st)

  • 1 ägg
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 msk kakao

Friterad pasta

  • tagliatelle - färsk
  • majsolja - till fritering
  • florsocker

Till garnering

  • ev skogsbär - färska

Gör så här

  1. Glassbakelse: Vispa 1/2 dl strösocker med äggulor och ägg. Blanda mjölk och mjöl i en kastrull och låt det koka upp under omrörning. Vispa ner äggvispet och sjud 3-5 min under omrörning till en tjock kräm. Låt svalna.

  2. Vispa äggvitan till fast skum. Tillsätt 1/2 dl socker till äggvitan lite i taget. Vispa grädden.

  3. Blanda den kalla äggkrämen med grädde och äggvita.

  4. Lägg bär i botten på utstickare eller i små formar klädda med plastfolie - eller tillverka egna utstickare av overheadfilm (6-7 cm i diam). Fördela smeten ovanpå bären. Frys minst 2-3 timmar.

  5. Skogsbärsglass: Finfördela alla bär i mixer eller matberedare. Passera bären i en sil. Blanda mjölk, grädde, strösocker, äggvita och honung. Kör allt i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant) ca 20 min. Ställ in i frysen.

  6. Portvinssås: Koka ihop portvinet tills det är simmigt och knappt hälften återstår. Låt kallna.

  7. Chokladflarn: Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker. Blanda mjöl och kakao och rör ner i äggvispet. Stryk ut massan tunt i 8-9 cm stora rundlar på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 3-4 min, passa noga så att de inte bränns.

  8. Friterad pasta: Hetta upp olja till ca 175° i tjockbottnad kastrull. Fritera lite i taget ca 1 min. Den ska inte få färg, bara bli hård.

  9. Vid serveringen: Ta fram glass och glassbakelse och låt den temperera i kylskåp minst 30 min.

  10. Ställ glassbakelsen på tallrikar. Strö över socker och karamellisera med en liten brännare. Gör kulor av glassen och garnera med pasta, chokladflarn och eventuellt några färska skogsbär. Droppa på lite portvinssås

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!