00000

Vi har använt kardemummakapslar i receptet och krossat kärnorna. Kapslarna finns att köpa i välsorterade kryddbutiker och har en intensiv smak. Det går förstås bra med vanliga kardemummakärnor också. Servera gärna pasta eller couscous till steken.

För 8 person(er)

Ingredienser

1 kg färsk skinkstek
10 vitlöksklyfta
1 rosmarin, liten kruka
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 apelsiner
2 pkt körsbärstomat, (à 250 g) eller 500 g på kvist
1 msk olivolja
1 tsk örtsalt
1 tsk strösocker
5 kapslar kardemumma, krossade, endast kärnor (ca 1/2 tsk)
2-3 msk honung

1. Skala vitlöken och skär hälften av klyftorna i mindre klyftor. Dela 1/3 av rosmarinkvistarna i små bitar. Finhacka resten av rosmarinbladen och vitlöken. Blanda salt, peppar, finhackad rosmarin och vitlök. Gnid in steken med blandningen. Marinera 1–2 timmar i kylskåpet.
2. Sätt ugnen på 225°. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat. Gör små hål här och där med en skarp knivspets och stick in vitlöksklyftorna och rosmarinbitarna. Stick in en termometer så att hela röret täcks och spetsen kommer i den tjockaste delen av köttet.
3. Sätt in köttet mitt i ugnen och stek 25 min. Borsta den ena apelsinen och skär av det yttersta gula skalet på halva apelsinen med potatisskalare. Pressa ur saften ur de båda apelsinerna.
4. Blanda körsbärstomaterna med olja, örtsalt, socker, apelsinskal och kardemumma. Sänk värmen till 175°. Lägg tomaterna runt köttet. Stek köttet tills termometern visar 65°, ös köttet 5–6 gånger med apelsinsaften och stekskyn under tiden. Avsluta med att hälla över honungen och stek sedan tills termometern visar 70°–75°. Beräkna 30–35 min.
5. Ta upp steken och låt den stå 10–15 min. Då behåller den sin saftighet och blir lättare att skära.