30 min + 3 1/2 timme i kylen
Jultryfflar med apelsinsmak – gör så här:
- Finhacka den mörka chokladen och lägg i en skål.
- Skölj apelsinen i ljummet vatten och riv skalet fint. Blanda skalet med grädden.
- Koka upp grädden och häll över chokladen. Tillsätt smöret i klickar och rör tills chokladen smält och smeten blivit slät. Ställ smeten i kylen för att stelna något, ca 1 timme, den ska bli så fast att det går att rulla kulor.
- Forma chokladsmeten till kulor och ställ in i frysen att stelna, ca 1 timme.
- Hacka den vita chokladen. Smält hälften i mikrovågsugn eller över vattenbad. Rör ner den resterande chokladen. Doppa kulorna i den vita chokladen, täck dem så mycket som möjligt. Lägg kulorna på galler. Ställ i kylen tills chokladen stelnat, ca 30 min.
- Häll puder i en skål och stryk detta på tryfflarna med en bakpensel. Förvara tryfflarna i kylen.
Foto: Per Ranung
Jultryfflar med apelsinsmak, bär i rom och vaniljparfait med mandelstjärnor. Frostade frukter gör du enkelt genom att pensla frukten med uppvispad äggvita, och doppa dem i rikligt med strösocker.