Skånska tekakor med nyponcurd

De här goda bröden är en hybrid av tekaka och skånsk pepparkaka. Snabbakade och underbart goda med smör, cheddarost och en klick nyponcurd.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 600 g vetemjöl
  • 50 g smör
  • 50 g jäst
  • 1 dl sirap - ljus
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 tsk kanel - mald
  • 1 tsk ingefära - mald
  • 1 tsk kryddnejlika - mald

Nyponcurd

  • 1 citron - saften
  • 2 msk nyponskalmjöl
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 msk smör

Tekakor

  1. Blanda mjöl och kryddor i en bunke.

  2. Värm mjölken fingervarm i en kastrull och blanda med sirapen i en bunke. Lös upp jästen i blandningen.

  3. Smält smöret och låt det svalna lite innan du blandar ner det också.

  4. Blanda allt och knåda till en smidig deg. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

  5. Ställ in ugnen på 200 grader.

  6. Knåda degen och dela den i tio delar. Forma delarna till tio platta, runda kakor och låt jäsa på plåten, på bakplåtspapper, i ytterligare 30 minuter. Bred en duk över.

  7. Mjöla kakorna och nagga dem med en gaffel.

  8. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter och låt svalna något före servering.

Nyponcurd

  1. Pressa saften ur citronen och blanda med nyponmjölet och hälften av sockret i en tjockbottnad kastrull. Koka tills blandningen tjocknat.

  2. Vispa i en separat skål äggen och det övriga sockret luftigt.

  3. Vänd ner äggblandningen och sjud försiktigt under omrörning tills innehållet blivit krämigt.

  4. Ta kastrullen av plattan och rör ner smöret. Låt svalna före servering. Curden håller sig i ca två veckor i kylskåp.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!