Skånska tekakor med nyponcurd
Ingredienser
- 600 g vetemjöl
- 50 g smör
- 50 g jäst
- 1 dl sirap - ljus
- 2,5 dl mjölk
- 1 tsk kanel - mald
- 1 tsk ingefära - mald
- 1 tsk kryddnejlika - mald
Nyponcurd
- 1 citron - saften
- 2 msk nyponskalmjöl
- 2 dl strösocker
- 2 ägg
- 2 msk smör
Tekakor
-
Blanda mjöl och kryddor i en bunke.
-
Värm mjölken fingervarm i en kastrull och blanda med sirapen i en bunke. Lös upp jästen i blandningen.
-
Smält smöret och låt det svalna lite innan du blandar ner det också.
-
Blanda allt och knåda till en smidig deg. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
-
Ställ in ugnen på 200 grader.
-
Knåda degen och dela den i tio delar. Forma delarna till tio platta, runda kakor och låt jäsa på plåten, på bakplåtspapper, i ytterligare 30 minuter. Bred en duk över.
-
Mjöla kakorna och nagga dem med en gaffel.
-
Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter och låt svalna något före servering.
Nyponcurd
-
Pressa saften ur citronen och blanda med nyponmjölet och hälften av sockret i en tjockbottnad kastrull. Koka tills blandningen tjocknat.
-
Vispa i en separat skål äggen och det övriga sockret luftigt.
-
Vänd ner äggblandningen och sjud försiktigt under omrörning tills innehållet blivit krämigt.
-
Ta kastrullen av plattan och rör ner smöret. Låt svalna före servering. Curden håller sig i ca två veckor i kylskåp.