Skållat grovt bröd

Recept på skållat grovt bröd. Bröden blir bäst om de får vila ett dygn när de är gräddade. Skållningen gör brödet saftigt eftersom det binder mer vatten.

8 20 min + 8 timmar vila + 30 min jäsning + 1 timme i ugn

Gör så här:

  1. Dag 1: Mät upp rågmjöl i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över mjölet. Blanda väl och rör sedan ner korn och vetekross. Täck med plastfolie och låt stå till nästa dag.
  2. Dag 2 :  Värm vattnet till finger­varmt, 37 grader. Fördela jästen i en ­bunke och rör ut den i vattnet. Blanda ner degen från dag 1. ­Tilsätt sirap, salt och rågmjöl och arbeta ner vetemjölet lite i taget.  Blanda ner hälften av de rostade solrosfröna. Detta blir en kladdig deg. Fördela degen i två avlånga 1-litersformar klädda med bakplåtspapper eller smorda och ­mjölade. Strö på resten av solrosfröna. Täck med bakduk och låt bröden jäsa 30–40 min.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda ­bröden på nedersta falsen ca 1 timme till en innertemperatur på 98 grader. Låt bröden stå kvar i formarna ca 10 min efter gräddning innan de stjälps upp på galler och får svalna under bakduk. Vira in dem i bakduk och låt dem vila till nästa dag.

Recept från