Skaldjurstagine

Recept på skaldjurstagine. Det traditionella sättet att laga mat i en tagine är över öppen eld, men om du har – eller funderar på att köpa – en tagine är ett tips att placera ut mynt på spisplattan och ställa grytan på låg värme ovanpå. Recept av Markiz Tainton
Markiz Tainton
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1 kg tomater
  • 1 gul lök
  • 2 stjälkar selleri
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk paprikapulver - starkt
  • 1 msk spiskummin - mald
  • 2 potatisar
  • 2 morötter
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 500 g blåmusslor - färska
  • 500 g havskräftor - skalade, eller jätteräkor (Krav- eller MSC-märkta)
  • 8 havskräftor - med skal
  • 3 msk persilja - finhackad
  • 3 msk koriander - finhackad

Garnering

  • grön paprika

Gör så här

  1. Riv tomaterna på rivjärn. Skala och hacka löken. Ansa och hacka sellerin.

  2. Lägg tomater, lök och selleri i en tagine eller en gryta. Skala och pressa i vitlöken. Tillsätt olja, paprikapulver och spiskummin.

  3. Lägg på locket och sjud 15–20 min på medelvärme. Om du använder en tagine, lägg enkronor mellan spisplattan och taginen.

  4. Lägg i skalad och tärnad potatis och morötter och sjud ytterligare ca 35 min, tills de mjuknat. Krydda med salt och peppar.

  5. Skrubba musslorna. Släng dem som är trasiga och dem som inte sluts när de knackas i köksbänken. Rör ner musslor, räkor eller havskräftor, persilja och koriander.

  6. Lägg på locket och låt sjuda på svag värme ca 5 min, tills musslorna öppnats. Kasta de som inte öppnats. Toppa med tärnad paprika före servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!