Skaldjursrisotto

00000

Prima skaldjursrisotto med parmesan. Krämig, mjuk och fulländad i smakerna. Det är risottons signum. Dessutom är risotto lättlagat och enkelt att variera.

För 4 person(er)

Ingredienser

2 schalottenlökar
8 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
3 msk olivolja
3 dl arborioris
2 dl vin, torrt vitt
1 dl parmesan, riven
2 vitlöksklyftor
300 g zucchini
7 salladslökar, (100 g)
1 msk olivolja
2 humrar, skalade, eller 1 kg räkor
3 krm salt
2 krm svartpeppar, nymald
balsamvinäger med citronsmak

Till risotto behövs arborioris, som blir mjukt och fylligt men samtidigt har en fastare kärna än andra rissorter. Riset kokas länge och man tillsätter buljong och vin efter hand som vätskan kokar in.

Till den här skaldjursrisotton används hönsbuljong eftersom den har mildare och godare smak än andra sorter. I receptet ingår parmesan, men det kan självklart uteslutas.

Skaldjursrisotto med hummer – gör så här:

 1. Skala och finhacka löken. Värm vattnet och buljongtärningarna tills de löst upp sig. Ställ åt sidan. Hetta upp oljan i en vid panna (sauteuse) och fräs löken på medelvärme ca 1 minut så att den mjuknar. Tillsätt riset och fräs det under omrörning ca 1 minut.
 2. Tillsätt buljong och vin lite i taget och låt riset koka på låg värme. Rör om ofta och tillsätt mer buljong och vin efter hand som det kokar in. Risotton är klar efter 15-20 min, när riskornen är mjuka men fortfarande har kvar en liten kärna. Rör ner parmesan.
  skaldjursrisotto_parmesan4
 3. Skala och finhacka vitlöken. Skala och skär  zucchinin i små tärningar och strimla salladslöken. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs vitlök och zucchini ca 2 min. Blanda ner skaldjur och salladslök och stek ytterligare ca 1 minut.
  skaldjursrisotto_parmesan1
 4. Blanda ner grönsaks- och skaldjursblandningen i risotton och smaka av med salt. Strö nymald svartpeppar över varje portion och ringla över lite balsamvinäger. Servera risotton varm.

  skaldjursrisotto_parmesan2

  Skaldjursrisotton med hummer och zucchini är av det festligare slaget. För en mer vardaglig risotto kan hummern bytas ut mot skalade räkor eller kräftstjärtar.