Skaldjursplatå med tillbehör

4.74.74.74.74.7

Recept på skaldjursplatå med tillbehör. Krabbor, räkor, havskräftor och ostron serveras med schalottenlöksvinägrett, yuzumajonnäs och Rhode island.

För 4 personer:

Ingredienser

2 krabbor
1 kilo räkor, med skal
8 havskräftor
12 ostron
2 citroner

Schalottenlöksvinägrett:

2 schalottenlökar
1 dl vitvinsvinäger
0,5 tsk strösocker

Yuzumajonnäs:

1 äggula, stor eller 2 mindre
0,5 tsk dijonsenap
2 dl rapsolja
1 msk yuzu, eller limesaft
1 krm salt
0,5 tsk sesamolja
0,5 kruka citronmeliss, eller koriander

Rhode island:

1 dl majonnäs
3 msk chilisås, stark
1 tsk konjak
1 tsk dijonsenap
2 krm strösocker
1 krm salt
1 dl vispgrädde

30 minuter

Skaldjursplatå med tillbehör – gör så här:

  1. Vinägrett: Skala och finhacka löken och lägg i en skål. Tillsätt vinäger och socker.
  2. Yuzumajonnäs: Vispa samman äggula och senap. Droppa i oljan försiktigt under vispning tills du får en fast majonnäskonsistens. Vispa i yuzusaft, sesamolja och salt. Strimla citronmelissen och rör i.
  3. Rhode island: Vispa ihop majonnäs, chilisås, konjak, senap, socker och salt. Vispa grädden fast och vänd i.
  4. Lägg upp skaldjuren. Servera med sås­erna.

 

Fakta: Yuzu

Yuzu är en asiatisk citrusfrukt som påminner lite om grapefrukt. Den finns att köpa i asiatiska butiker eller välsorterade matbutiker.

Vin till skaldjur! Vår vinexpert Marie Oskarsson tipsar:

  • Chablis Le Finage La Chablisienne 2017 (70631), 155 kr, är rena glädjepillret för en skaldjursälskande göteborgare som jag – friskt och elegant med mineral, melon och örter. Från pålitliga La Chablisienne.