3.93.93.93.93.9

Spansk paella med massor av härliga skaldjur och extra smak av musselbuljong, fänkål och chorizo.

För 4 personer:

Ingredienser

1 kilo blåmusslor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta, +1
0,5 fänkålsstånd
2 msk olivolja, + 1 msk + 2 msk
2 tsk paprikapulver, spanskt
1 pkt saffran, (1/2 g)
2 dl vitt vin, torrt
5 dl vatten
1 tsk salt, + 1 krm
2,5 dl paellaris, eller avorioris
10 skivor chorizo, tunna
300 g skaldjursblandning, fryst
1 röd paprika
250 g grön sparris, färsk

Tillbehör:

citron
majonnäs, smaksatt med vitlök

45 minuter

Skaldjurspaella – gör så här:

  1. Skrubba musslorna. Kasta bort de musslor som är trasiga och som inte stängs när de knackas i köksbänken. Lägg musslorna i en gryta. Skala och hacka lök och 1 vitlöksklyfta. Ansa och hacka fänkålen (spara fänkålsdillen till garnering). Fräs lök och fänkål i 2 msk olja, paprikapulver och saffran.
  2. Häll på vin och vatten. Tillsätt 1 tsk salt och koka upp. Lägg i ­musslorna. Koka ca 5 min. Ta upp musslorna med hålslev. Kasta bort de musslor som inte öppnats. Plocka ut musslorna ur skalen. Låt lök och fänkål vara kvar i buljongen. Häll riset i musselbuljongen. Sjud ca 15 min.
  3. Stek chorizoskivorna knapriga i 1 msk olja. Låt rinna av på hushållspapper. Halvera, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skär av ca 2 cm längst ner på  sparrisen. Pensla paprika och sparris med 1 msk olja och stek eller grilla dem runt om. Stek skaldjursblandningen hastigt på hög värme och pressa i 1 skalad vitlöksklyfta.
  4. Blanda ner skaldjur, musslor och chorizo i saffransriset. Lägg på sparrisen försiktigt. Strö över fänkålsdill. Servera med citron och vitlöksmajonnäs.