3.93.93.93.93.9

Snabblagat med färska lasagneplattor och skaldjur i saltlake.

För 4 personer:

Ingredienser

250 g lasagneplattor, färska
6 salladslökar
150 g spenat
1 paket saffran, (0,5 g)
0,5 tsk chiliflakes
1 msk smör
250 g laxfilé, skinn- och benfri
0,5 tsk salt
125 g mozzarellaost, riven

Vitvinssås:

1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
3 dl vitt vin, torrt
2 dl vispgrädde
1 dl vatten
2 msk fiskfond, konc
1,5 msk majsstärkelse, Maizena
0,5 tsk salt
1 burk räkor, stora i lake (400 g)
1 burk kräftstjärtar, i lake (400 g)
0,5 dl dill, hackad

Sallad:

1 fänkålsstånd, litet
2 msk olivolja
1 msk citron, pressad
1 krm salt
1 påse blandad sallad, (65 g)

Garnering:

dillkvistar
citronskivor

20 minuter + 30 minuter i ugn

Skaldjurslasagne – gör så här:

  1. Sås: Sätt ugnen på 200°. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör i en kastrull ca 3 min. Tillsätt vin, grädde, vatten och fond, sjud ca 10 min. Sila. Red av med majsstärkelsen utrörd i lite vatten. Låt koka upp. Krydda med salt.
  2. Låt räkor och kräftstjärtar rinna av väl. Blanda ner 2/3 i såsen (spara resten till garnering). Tillsätt dillen.
  3. Ansa och skiva salladslöken tunt. Fräs lök, spenat, saffran och chiliflakes i smör ca 3 min.
  4. Skiva laxen tunt och strö på salt. Varva sås, plattor, spenatröra och lax i en smord ugnssäker form. Avsluta med sås. Strö på ost. Sätt in formen mitt i ugnen och gratinera ca 30 min.
  5. Sallad: Ansa och finstrimla fänkålen, blanda med olja, citronsaft och salt. Blanda i salladen.
  6. Lägg resten av skaldjuren på lasagnen. Garnera med dill, citronskivor och några salladsblad. Servera med fänkålssallad.