Sås till skaldjur – paprikaröra, vitlöksmajonnäs & citroncrème

4.54.54.54.54.5

Servera hummer och andra skaldjur med tre goda såser: Paprikaröra, vitlöksmajonnäs och citroncrème.

För 8 person(er)

Ingredienser

Skaldjur

3 humrar
1 kg räkor, färska (325 g skalade)
8 pilgrimsmusslor
0,5 tsk salt
1 msk smör

Paprikaröra:

2 snackpaprikor
1,5 tsk rödvinsvinäger
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Vitlöksmajonnäs:

1 äggula
1,5 dl rapsolja
1 krm tabasco
2 krm salt
2 vitlöksklyftor, pressade

Citroncrème:

1,5 dl crème fraiche
0,5 citron, rivet skal
1 tsk citron, pressad
1 krm salt
2 msk gräslök, finhackad

Skaldjur med tre såser – gör så här:

  1. Ta köttet ur humrarna och skär det i bitar. Tips! Spara skalen till en hummersoppa. Skala räkorna.
  2. Paprikaröra: Sätt ugnen på 250° grill. Dela och kärna ur paprikorna. Lägg dem med snittytan ner på en plåt. Rosta paprikan högt upp i ugnen ca 5 min tills skalet blir svart och bubbligt. Låt svalna. Dra av det tunna yttre skalet. Skär i bitar och mixa med mixerstav till en slät massa. Blanda med vinäger, salt och peppar. Förvara svalt.
  3. Vitlöksmajonnäs: Lägg äggulan i en rundbottnad skål. Vispa ner olja först droppvis och sedan i en jämn stråle. Smaka av med tabasco, salt och vitlök. Låt stå svalt.
  4. Citroncrème: Blanda creme fraiche, citronskal, citronsaft, salt och gräslök.
  5. Pilgrimsmusslor: Salta pilgrimsmusslorna och stek dem i smör ca 1 minut på varje sida eller grilla i grillpanna.
  6. Servering: Fördela skaldjuren på tallrikar och lägg på såserna.
Fler recept med: Sås och marinad, Skaldjur