44444

Porter, potatis, lök, nötkött och tid. Det är i princip allt som behövs för att laga en sjömansbiff.

För 4 pers

Ingredienser

Sjömansbiff

800 g framdelskött av nöt, t ex bog, märgpipa eller högrev
600 g fast potatis
3 gula lökar
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 msk hackad timjan
1 msk hackad körvel
3 dl vatten
1 1/2 msk konc kalvfond
4 dl porter, tex Nils Oscar rökporter
2 msk japansk soja
1 lagerblad
10 vitpepparkorn

Garnering

1 dl finhackad bladpersilja

Tillbehör

bröd, sallad, saltgurka

30 min + 1 1/2 timme i ugnen

Sjömansbiff med porter – gör så här:

  1. Lägg lergrytan i kallt vatten ca 30 min. Putsa och skär köttet i strimlor. Skala potatis och lök. Skär potatisen i ca 1 cm tjocka skivor och skiva löken tunt.
  2. Bryn kött och lök i omgångar i smör i en stekpanna. Krydda köttet med salt och peppar. Varva kött, potatis och lök i lergrytan. Låt översta lagret vara potatis. Strö över timjan och körvel.
  3. Blanda vatten och fond och häll i grytan tillsammans med porter och soja. Lägg i lagerblad och tillsätt pepparkorn.
  4. Lägg på locket och ställ grytan mitt i ugnen. Sätt ugnen på 150 grader och låt grytan stå ca 1 1/2 timme tills köttet är mört och potatisen genomkokt.
  5. Strö persilja över grytan och servera med bröd, sallad och saltgurka.