00000

Syra, sälta och sötma samsas i en tappning av choucroute. Syran bryter av veteölet och det rökta sirapsfläsket höjer vetesmaken.

För 6 person(er)

Ingredienser

400 g rökt sidfläsk i bit
5 timjan, kvistar
3 flaskor lönnsirap, (à 250 g)
2 msk sherryvinäger

Syrad kål:

1 spetskålshuvud, (400 g)
1 äpple, syrligt
2 tsk äppelcidervinäger
1 tsk salt
1 krm vitpeppar, nymald
2 msk citron, pressad
4 bladpersilja, kvistar

1. Skär fläsket i 1/2-cm tjocka skivor. Lägg dem i en kastrull med repad timjan. Täck med lönnsirap. Tillsätt sherryvinäger och låt sjuda under lock ca 1 timme.
2. Lyft upp fläsket och lägg det i ett durkslag för att droppa av. Dela det i mindre bitar. Lägg köttet i en ugnssäker form.
3. Kål: Finstrimla kålen. Skala, kärna ur och grovriv äpplet. Blanda kål, äpple och äppelcidervinäger. Salta och peppra. Smaka av med citronsaft. Ställ kallt.
4. Sätt ugnen på 150°. Värm fläsket före servering mitt i ugnen ca 10 min. Strimla persiljan och blanda med kålsalladen.
5. Fördela kålen på tallrikar eller i skålar och lägg på fläsket.