Silviakaka – gott och klassiskt recept

Silviakaka kallas även för solkaka och är en saftig kaka med glasyr gjord av smör, vaniljsocker och kokos. Den här Silviakakan får en mycket god vaniljsmak. Ett enkelt och gott recept.
Eva Nordlinder
Foto: Thomas Hjertén

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl vatten

Glasyr

  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • 0,5 dl kokosflingor - + 0,5 dl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner i äggpöset. Koka upp vattnet och häll ner i smeten. Rör till en jämn smet.

  2. Häll smeten i en smord och bröad form, 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30 min. Ta ut och låt kakan svalna.

  3. Glasyr: Lägg smör, socker och vaniljsocker i en kastrull och låt koka upp. Blanda i äggulan och 1/2 dl kokos. Häll smeten över kakan och strö över 1/2 dl kokos.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!