00000

En sötsyrlig sillsalsa med finhackade färska tomater och lite balsamvinäger.

För 10 personer:

Ingredienser

2 förpackningar 5-minuterssill, (à 420 g)
5-6 tomater, (ca 700 g)
1 gul lök, liten
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, skalade
1 msk timjan, hackad
0,5 msk balsamvinäger
0,5 dl chilisås
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

15 minuter + 12 timmar i kyl

Sillsalsa med tomat och vitlök – gör så här:

  1. Skålla och skala tomaterna. Halvera, gröp ut kärnorna och finhacka tomatköttet.
  2. Skala och finhacka löken. Fräs löken i oljan ca 2 min.
  3. Tillsätt tomathacket, skala och pressa i vitlök och blanda i timjan. Fräs på medelvärme under omrörning 4-5 min.
  4. Häll blandningen i en trådsil. Låt den rinna av och kallna.
  5. Häll blandningen i en skål och tillsätt balsamvinäger, chilisås, salt och peppar.
  6. Skölj sillen och låt den rinna av. Torka den med hushållspapper och skär den i små tärningar. Blanda sill och salsa.
  7. Ställ i kylen ca 12 timmar.

    olika-sillar

    Foto: Holger Edström

Fler recept med: Buffémat, Fisk, Jul, Sill