Sidfläskbit med jordärtskockor och sparris

Den långa koktiden ger köttet fin och mjäll konsistens, och när det sedan också steks blir det knaprigt.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1,5 kg sidfläsk - färskt
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk salt
  • 1 rosmarinkvist

Tillbehör

  • 500 g sparrispotatis
  • 250 g jordärtskockor
  • 250 g grön sparris
  • 1 tsk salt
  • 50 g sallad - späd

Senapsdressing

  • 2 msk skånsk senap
  • 1,5 msk honung - flytande
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 rosmarin - finhackad
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Lägg köttet i en gryta och täck med vatten. Koka upp och skumma väl. Skala, skiva och lägg med lök, salt och rosmarin.

  2. Koka sakta ca 4 timmar, tills det är riktigt mört.

  3. Ta upp köttet, lägg det i en form och ställ på en tyngd. Låt det stå kallt minst 5 timmar. Hit kan förberedas.

  4. Koka potatisen, låt den kallna. Skala och skär jordärtskockorna i klyftor. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten ca 10 min. Spola dem i kallt vatten och låt rinna av. Skär bort lite nedtill på sparrisen. Lägg den i kokande vatten, koka 2–3 min. Ta upp och spola den kall.

  5. Vispa ihop senapsdressingen.

  6. Sätt ugnen på 150°. Dra bort svålen från fläsket. Torka och skär det i fyra portionsbitar. Bryn bitarna med feta sidan ner ca 5 min tills mycket av fettet smält bort och köttet fått en knaprig yta. Lägg köttet i en ugnssäker form och efterstek mitt i ugnen ca 10 min.

  7. Stek potatisen i fettet efter fläsket. Salta den. Värm sparris och jordärtskockor i lättsaltat vatten ca 5 min. Blanda grönsakerna med salladen och lite av dressingen. Servera resten av dressingen i en skål vid sidan om.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!