Sidenhuskaka

Mandel och rivna äpplen utgör  fyllning i denna fina kaka, som är extra god när den serveras med vaniljkräm eller vispgrädde.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 125 g smör
  • 1 ägg - litet

Fyllning

  • 50 g smör
  • 100 g mandelmassa
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 msk lime - pressad
  • 3 äpplen - grovrivna
  • 25 g mandelspån

Gör så här

  1. Hacka ihop mjöl, socker och kallt smör till en smulig massa. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg.

  2. Tryck ut drygt hälften av degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen kallt ca 30 min.

  3. Sätt ugnen på 175°.

  4. Fyllningen: Smält smöret i en kastrull. Riv mandelmassan fint. Blanda mandelmassa, socker, ägg och limesaft med smöret.

  5. Sjud blandningen under omrörning tills den tjocknar.

  6. Kärna ur och riv äpplena grovt. Lägg dem i pajskalet och häll över mandelsmeten. Kavla ut resten av degen och skär i remsor. Lägg degremsorna överst i pajformen.

  7. Strö över mandelspån och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kakan kallna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!