3.83.83.83.83.8

Shortbread finns med många olika smaksättningar. Just de här är neutrala, men den som vill kan smaksätta med rivet citronskal eller vaniljsocker.

För 100 kakor:

Ingredienser

150 g smör
4 msk rårörsocker, + 2 msk
2,5 dl vetemjöl
1 dl rismjöl
1 krm salt

20 minuter + 30 minuter i kyl + 30 minuter i ugn

Shortbread – gör så här:

  1. Blanda smör och 4 msk socker i en matberedare och mixa till en mjuk massa. Tillsätt mjöl, rismjöl och salt och blanda ihop till en deg. Platta ut degen i en form, ca 15 x 25 cm, klädd med bakplåtspapper.
  2. Lägg plastfolie eller smörgåspapper ovanpå degen och platta till den jämnt och slätt. Låt plastfolien ligga kvar och ställ formen i kylen ca 30 min.
  3. Sätt ugnen på 175°. Dra bort plastfolien från degen. Pricka ovansidan med gaffel och strö på 2 msk socker. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min.
  4. Låt kakan svalna och skär den sedan i långsmala bitar. Förvara kakorna i burk med lock, så håller de ca 1 vecka, eller frys in dem så håller de betydligt längre.
Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar