Sherrydoftande svamppaj

En stor och härligt doftande paj som räcker till många små bitar. Det perfekta tilltugget på mingelbuffén. Har du tillgång till kantareller blir det extra gott.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 6 dl vetemjöl
  • 250 g smör
  • 3 msk vatten - kallt

Fyllning

  • 6 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kg svamp - champinjoner eller kantareller
  • 2 msk smör
  • 1 tsk timjan
  • 0,75 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 6 ägg - stora
  • 2,5 dl kesella
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl torr sherry
  • 3 - 4 dl ost - riven. t ex västerbotten (ca 100 g)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Pajdeg: Häll mjölet i en matberedare, lägg i smöret skuret i bitar och kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör snabbt ihop till en fast deg.

  2. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 35x40 cm. Tryck eller kavla ut degen i långpannan. Använder du kavel är det enklast att kavla mellan två bakplåtspapper. Ställ pajbotten kallt ca 30 min.

  3. Fyllning: Sätt ugnen på 225°. Skala och hacka löken. Ansa och skär svampen i bitar, inte för små.

  4. Fräs först löken mjuk i smör i en stor stekpanna. Lägg i svampen och fräs tills vätskan kokat in. Rör om då och då.

  5. Smaka av med timjan, salt och peppar. Ställ åt sidan.

  6. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

  7. Vispa samman, ägg, kesella, grädde, sherry, ost, salt och peppar i en skål. Vänd ner svampen och häll smeten i långpannan. Grädda mitt i ugnen ca 20 min, tills äggstanningen stannat och pajen fått lite färg.

  8. Låt pajen svalna och förvara den kallt. Skär i bitar inför serveringen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!