Sherrydoftande svamppaj
Ingredienser
- 6 dl vetemjöl
- 250 g smör
- 3 msk vatten - kallt
Fyllning
- 6 schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 1 kg svamp - champinjoner eller kantareller
- 2 msk smör
- 1 tsk timjan
- 0,75 tsk salt
- 2 krm svartpeppar - nymald
- 6 ägg - stora
- 2,5 dl kesella
- 3 dl vispgrädde
- 0,5 dl torr sherry
- 3 - 4 dl ost - riven. t ex västerbotten (ca 100 g)
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar - nymald
Gör så här
-
Pajdeg: Häll mjölet i en matberedare, lägg i smöret skuret i bitar och kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör snabbt ihop till en fast deg.
-
Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 35x40 cm. Tryck eller kavla ut degen i långpannan. Använder du kavel är det enklast att kavla mellan två bakplåtspapper. Ställ pajbotten kallt ca 30 min.
-
Fyllning: Sätt ugnen på 225°. Skala och hacka löken. Ansa och skär svampen i bitar, inte för små.
-
Fräs först löken mjuk i smör i en stor stekpanna. Lägg i svampen och fräs tills vätskan kokat in. Rör om då och då.
-
Smaka av med timjan, salt och peppar. Ställ åt sidan.
-
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
-
Vispa samman, ägg, kesella, grädde, sherry, ost, salt och peppar i en skål. Vänd ner svampen och häll smeten i långpannan. Grädda mitt i ugnen ca 20 min, tills äggstanningen stannat och pajen fått lite färg.
-
Låt pajen svalna och förvara den kallt. Skär i bitar inför serveringen.