44444

Shakshouka – grönsakspanna med ägg kryddas med zaatar som är en kryddmix och finns i Sevans sortiment. Den är god i rätter och dressingar men även blandad med smör på bröd. Ett alternativ som ger god kryddig smak är garam masala.

För 4 personer:

Ingredienser

1 gul lök
1 zucchini
2 paprikor
1 förpackning kikärter, (400 g)
2 tsk zaatar, eller garam masala
1 förpackning tomater, krossade (400 g)
4 ägg
persilja, hackad, ev
smör

Tillbehör:

75 g bröd, per person, gärna tunna pitabröd t ex libabröd med smält smör och zatarkrydda

15 minuter

Shakshouka – grönsakspanna med ägg – gör så här:

  1. Skala och skär löken i bitar. Skär zucchinin i bitar. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Låt kikärterna rinna av.  Stek grönsakerna i 2 msk smör 2–3 min tills det får lite färg. Tillsätt zaatar eller garma masala som får fräsa med ca 1 minut. Tillsätt kikärterna.
  2. Häll på tomatkross och koka bort en del av vätskan 2–3  min. Knäck äggen, ett och ett, och låt glida ner i pannan. Sjud tills äggen är färdiga dvs att vitan har stelna, ca 12 min. Lägg på ett lock så stelnar de snabbare.
  3. Strö eventuellt över persilja. Smält 1 msk smör och blanda med 1 tsk krydda, zaatar eller garam massala . Pensla kryddsmöret på värmda bröd och servera till shakshokan.