00000

Spröda knyten med skaldjursfyllning inleder nyårsfesten. Kräftstjärtarna och räkorna är förstås utbytbara mot hummer eller havskräftor.

För 10 person(er)

Ingredienser

175 g kräftstjärtar i lag
200 g räkor med skal
4 salladslökar
2 vitlöksklyftor
1 spansk peppar röd
2 krm limeskal rivet
2 tsk hummerfond
2 tsk tomatpuré
12 vårrulledeg plattor
1 äggvita

Sesamsmör:

1 msk sesamfrön
2 msk smör

Sesamsmör – gör så här:

  1. Låt kräftstjärtarna rinna av på hushållspapper och skär dem i små bitar. Skala och dela räkorna i bitar. Ansa och hacka löken. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Dela, kärna ur och finhacka pepparfrukten.
  2. Blanda kräftstjärtar och räkor med lök, vitlök, pepparfrukt, lime, hummerfond och tomatpuré.
  3. Tina vårrulledegen. Låt sedan plattorna ligga i en fuktig handduk. Rosta sesamfrön 1-2 min i torr stekpanna. Dra stekpannan från plattan och låt smöret smälta i pannan.
  4. Sätt ugnen på 225°. Pensla äggvita runt degkanterna och klicka ut ca 1 msk fyllning på mitten. Dra ihop till ett knyte. Knytena kan stå i kylen 1-2 timmar före gräddning.
  5. Pensla med sesamsmör och lägg knytena på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.