1. Potatis: Sätt ugnen på 225°. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Förkoka i saltat vatten 3–4 min. Låt potatisen ånga av i durkslag. Häll över i en ugnssäker form. Blanda med olivolja och salt. Baka färdigt mitt i ugnen 25–30 min.
2. Sås: Vispa ihop vatten, buljongtärning, vitlök, konjak och senap i en kastrull. Koka upp och vispa ner creme fraiche. Låt såsen sjuda någon minut. Red ev av med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Koka upp. Klipp i krassen och värm såsen före servering.
3. Kött: Skär köttet i 3 cm skivor som plattas till med handflatan. Salta och peppra på båda sidor och vänd i sesamfrö. Stek köttet i smör på medelvärme 2–3 min på varje sida.
4. Sparris: Ansa och dela sparrisen i mindre bitar. Stek i smör i het panna någon minut under omrörning. Salta.
Sesampanerad fläskfilé med krassesås
60 min
Krassesåsen mår bra av att stå och dra en stund medan potatisen bakas färdigt i ugnen.
För 4 person(er)
Ingredienser
600 g | fläskfilé |
600 g | fläskfilé |
0,5 tsk | salt |
1 krm | svartpeppar, nymald |
1 dl | sesamfrön, skalade |
2 msk | smör |
Såsen
2 dl | vatten |
1 | grönsaksbuljongtärning |
1 | vitlöksklyfta, pressad |
2 msk | konjak, eau de vie |
2 msk | dijonsenap |
2 dl | crème fraiche |
1 tsk | maizena, majsstärkelse |
1 pkt | kryddkrasse |
Tillbehör
600 g | potatis |
2 msk | olivolja |
1 tsk | salt |
1 knippa | sparris, grön |