4.64.64.64.64.6

Lyxig förrätt med sesammarinad lax i salladsblad av Årets Kock 2017; Johan Backeus. All majonnäs går inte åt. Spara den som blir över i kylen, där den håller ca 2 veckor.

För 10 personer:

Ingredienser

200 g laxloin, t ex Salma
0,5 gurka
1 schalottenlök
1 msk lime, pressad
1 msk sesamolja
2 tsk soja, japansk
1 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald
2 gemsallad

Majonnäs:

1 ägg
1 msk champagnevinäger
3 dl rapsolja
1 tsk salt

Garnering:

20 korianderkvistar

20 minuter

Sesammarinerad lax i salladsblad – gör så här:

  1. Majonnäs: Mixa ägg och vinäger med mixerstav. Tillsätt oljan i en tunn stråle under mixning så att det blir en krämig konsistens. Krydda med salt.
  2. Skär lax och gurka i små kuber. Skala och skär löken i ringar. Pressa saften ur limen och blanda med olja och soja. Krydda med salt och peppar. Blanda i lax, gurka och lök.
  3. Plocka salladen blad för blad. Lägg en matsked laxblandning i varje salladsblad och toppa med lite majonnäs och korianderblad.