Sesamknäcke med rosmarin

Ge bort vackra hemgjorda bröd, gärna med en bit ost till.
Allt om Mat
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 0,25 jäst - (12 g)
  • 5 dl vatten - ljummet (37°)
  • 2 tsk salt
  • 12 dl kärnvetemjöl med fullkorn - ( 720 g)
  • 1 dl sesamfrön

Till utbakningen

  • 2 - 3 dl vetemjöl
  • 1 dl sesamfrön
  • 0,5 dl rosmarin - torkad
  • 0,5 dl flingsalt
  • 2 äggvitor
  • 2 msk vatten

Gör så här

  1. Dela jästen från hörn till hörn, då är det lätt att få 1/4 av paketet.

  2. Fördela jästen i en bunke. Häll på vattnet. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, mjöl och sesamfrön. Arbeta ihop allt till en elastisk och smidig deg.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 12 delar. Forma varje bit till en rund bulle. Låt bullarna jäsa under handduk ca 30 min.

  4. Sätt ugnen på 275°. Kavla ut varje bulle till en mycket tunn kaka. Mjöla arbetsbänken ordentligt så att degen inte fastnar. Lägg över kakorna på en plåt med bakplåtspapper.

  5. Blanda sesamfrön, rosmarin och flingsalt i en skål.

  6. Vispa ihop äggvitor och vatten. Pensla kakorna med vätskan och strö över fröblandningen.

  7. Grädda mitt i ugnen 5-7 min beroende på tjocklek. Låt kallna på galler.

  8. Knyt ett fint band runt bröden och ge bort. Passar perfekt till delikatessostar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!