Sesamflarn med mjölkchokladkräm och misoglass

00000

Recept på sesamflarn med mjölkchokladkräm och misoglass. Det blir mer glass än vad som går åt, men den kan sparas i frysen och ätas till varma hallon.

För 6 personer

Ingredienser

200 g mjölkchoklad
50 g mörk choklad
1,5 gelatinblad
1,5 dl mjölk
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl råsocker
3 äggulor

Sesamflarn:

0,5 dl vispgrädde
0,75 dl strösocker
50 g smör
2 msk glykos
50 g svarta och vita sesamfrön, blandade

1,5 dl strösocker
0,5 dl vatten
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
6 äggulor
2,5 msk vit misopasta

Garnering:

hinnfria klyftor av blodgrape
karamelliserad eller syltad ingefära

50 minuter + 10 h i kyl

Sesamflarn med mjölkchokladkräm och misoglass – gör så här:

  1. Hacka den ljusa och mörka chokladen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Koka upp mjölk, grädde och socker. Häll blandningen över äggulorna. Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Värm under omrörning till 83°. 
  2. Ta kastrullen åt sidan. Ta upp gelatinbladen och smält dem i smeten. Blanda i chokladen och mixa slätt. Låt kallna i kylen ca 10 timmar, så att  smaken mognar. 
  3. Sesamflarn: Sätt ugnen på 175°. Koka grädde, socker, smör och glykos i en kastrull på medeltemperatur till en gyllenbrun smet. Ta kastrullen från plattan och vänd ner sesamfröna.
  4. Bred ut smeten tunt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills den fått en mörk gyllene färg. Låt kallna.
  5. Glass: Smält sockret med vattnet i en kastrull på medeltemperatur tills det är gyllenbrunt. Häll i grädden, lite i taget, och sedan mjölken. Häll försiktigt blandningen över äggulorna under omrörning och häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen. Värm till 83° under omrörning. 
  6. Ta kastrullen från plattan och tillsätt misopastan. Låt smeten kallna. Frys den i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant).
  7. Bryt sesamflarnen i mindre bitar. Varva dem med mjölkchokladkrämen på tallrikar och toppa med misoglassen. Garnera med grapefrukt och ingefära.

Recept: Sara Hultberg

Fler recept med: Artiklar