50 minuter + 10 h i kyl
Sesamflarn med mjölkchokladkräm och misoglass – gör så här:
- Hacka den ljusa och mörka chokladen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Koka upp mjölk, grädde och socker. Häll blandningen över äggulorna. Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Värm under omrörning till 83°.
- Ta kastrullen åt sidan. Ta upp gelatinbladen och smält dem i smeten. Blanda i chokladen och mixa slätt. Låt kallna i kylen ca 10 timmar, så att smaken mognar.
- Sesamflarn: Sätt ugnen på 175°. Koka grädde, socker, smör och glykos i en kastrull på medeltemperatur till en gyllenbrun smet. Ta kastrullen från plattan och vänd ner sesamfröna.
- Bred ut smeten tunt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills den fått en mörk gyllene färg. Låt kallna.
- Glass: Smält sockret med vattnet i en kastrull på medeltemperatur tills det är gyllenbrunt. Häll i grädden, lite i taget, och sedan mjölken. Häll försiktigt blandningen över äggulorna under omrörning och häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen. Värm till 83° under omrörning.
- Ta kastrullen från plattan och tillsätt misopastan. Låt smeten kallna. Frys den i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant).
- Bryt sesamflarnen i mindre bitar. Varva dem med mjölkchokladkrämen på tallrikar och toppa med misoglassen. Garnera med grapefrukt och ingefära.
Recept: Sara Hultberg