Sesambröd med citronsmör

Recept på sesambröd med citronsmör. Sesamfröna ger god smak och knaprig konsistens till bröden.
Foto: Björn Tesch

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 dl sesamfrön - gärna både svarta och vita
  • 1 msk salt
  • 12 dl vetemjöl - –13 dl  (720–780 g)

Citronsmör

  • 250 g smör - rumsvarmt
  • 1 citron - gärna ekologisk
  • 1 ask smörgåskrasse
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och tillsätt sesamfrön, salt och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min.

  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i bitar. Forma bitarna till runda eller avlånga bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa utan bakduk ca 20 min. Sätt ugnen på 250°.

  3. Spraya lite vatten på bröden och pudra över lite mjöl. Snitta dem eventuellt med en vass kniv. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt bröden kallna på galler.

  4. Citronsmör: Vispa smöret riktigt fluffigt med elvisp. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Klipp smörgåskrassen. Blanda ner citronskal, krasse och flingsalt i smöret. Servera smöret rumsvarmt till brödet.

PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!