Sesambröd

Nygräddat bröd är alltid uppskattat. Degen görs tidigt men bakas inte ut och gräddas förrän i sista stund så att brödet kan serveras varmt och doftande.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 dl filmjölk - kall
  • 2 dl vatten - varmt
  • 12,5 g jäst - i paket
  • 1 tsk salt
  • 1 msk rapsolja
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 7 dl vetemjöl - +lite extra till utbakning

Dekorering

  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk salt - helst gourmetsalt
  • 1 ägg - uppvispat
  • 2 msk sesamfrön - vita och svarta

Gör så här

  1. Blanda kall fil och varmt vatten så att det blir ljummet, 37°.

  2. Rör i jästen, salt, olja och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg, för hand eller med degkrokarna till elvispen.

  3. Låt degen jäsa minst 1/2 timme, helst 1 timme.

  4. Sätt ugnen på 250°. Stjälp upp degen på en mjölad bänk. Platta ut degen med händerna till ca 25x25 cm.

  5. Bred ut olja och salt. Vik degen dubbel på mitten. Skär degen i 20 smala remsor.

  6. Vrid dem några varv och lägg på bakplåtspapper på en plåt.

  7. Pensla ena änden med ägg och strö över frön. Grädda i övre delen vid 250° ca 12 minuter. Servera brödpinnarna nygräddade.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!