4.34.34.34.34.3

Sesam- och vallmobröd är ett saftigt och gott bröd. Ta hjälp av degskrapan när du lägger över bröden på plåten.

För 8 bröd:

Ingredienser

5 dl vatten
50 g jäst
2 msk
olivolja
12 dl vetemjöl, + 0,5 dl (720 g+ 30 g)
1,5 dl solrosfrön
2 tsk salt
1 äggvita
0,5 dl vallmofrön
0,5 dl sesamfrön

10 minuter + 1 1/2 timme jäsning + 15 minuter i ugn

Sesam- och vallmobröd – gör så här:

  1. Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resterande vatten, olivolja, mjöl, solrosfrön och salt. Arbeta degen ca 5 min. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
  2. Ta upp degen på mjölad ­arbetsbänk och platta ut till en ca 20 x 30 cm stor platta med mjölade händer. Skär ut åtta bitar.
  3. Sätt ugnen på 225°. Använd degskrapa när du lägger över ­bröden på plåten med bakplåtspapper. Pensla med äggvita och strö på vallmofrön och sesamfrön. Låt jäsa övertäckt ca 20 min.
  4. Grädda bröden mitt i ugnen ca 15 min.

 

Fler recept med: Bakning, Matbröd