Detta recept på stekt senapsströmming på knäckebröd med pepparrotsost, picklad lök och kantareller passar perfekt till lunch med en kall öl.

För 4 person(er)

Ingredienser

400 g strömmingsfiléer
1 vitlöksklyfta
1/2 citron
1 schalottenlök
1/2 dl crème fraiche
1 äggula
2 msk dijonsenap
1 krm nymald svartpeppar
1 tsk salt
2 msk smör
2 msk rapsolja

Picklad lök

4 färska rödlökar
1/2 dl ättika (24 %)
1 dl strösocker
2 dl vatten
1/2 dl grovhackad persilja

Pepparotsfärskost

100 g naturell färskost
1 msk finriven pepparrot färsk
1/2 krm salt
1/2 krm nymald svartpeppar

Topping

300 g kantareller
2 msk smör
1/2 tsk salt

Tillbehör

4 stora skivor knäckebröd

20 min + 1 timme att dra

Stekt strömming på knäckebröd – gör så här:

  1. Klipp av ryggfenorna. Skala och finriv vitlöken. Tvätta citronen, riv skalet och pressa ut saften. Skala och finhacka schalottenlöken.
  2. Blanda vitlök, citronsaft och skal, schalottenlök, crème fraiche, äggula och senap. Salta och peppra. Vänd ner strömmingen. Låt stå 1 timme, gärna 2. Vänd runt då och då. Lägg ihop flundrorna två och två och stek dem i smör och olja.
  3. Picklad lök: Skala och skiva rödlöken tunt. Rör ihop alla ingredienser till lagen. Se till att sockret löses upp. Vänd ner löken och ställ i kylen.
  4. Blanda ihop alla ingredienser till pepparrotsfärskosten.
  5. Rensa svampen.Stek i smör. Salta.
  6. Bred osten på knäckebröd, lägg på strömming. lök och kantareller.
Fler recept med: Fisk