Semmelkladdkaka

Recept på semmelkladdkaka. Två klassiker i ett – semla och kladdkaka. Ingredienserna körs snabbt ihop i en matberedare, men det går bra att använda händerna och en visp eller slev istället.
Foto: STEFAN WETTAINEN

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3 st ägg
  • 150 g mandelmassa
  • 1,5 tsk kardemummakärnor - nystötta
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl

Topping

  • 2 dl vispgrädde
  • rostad mandel - flagad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Arbeta in äggen, ett i taget, i mandelmassan, antingen för hand eller i matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop.

  2. Häll smeten i en smord form med ett tillklippt bakplåtspapper i botten, ca 24 cm i diameter.  Grädda mitt i ugnen 10–12 min. Låt kakan kallna och eventuellt stelna lite i kylen om du inte vill ha den alltför rinnig.

  3. Topping: Vispa grädden fluffig, men inte för fast, och bred över kakan. Strö över flagad mandel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!