Semmelkladdkaka

44444

Recept på semmelkladdkaka. Två klassiker i ett – semla och kladdkaka. Ingredienserna körs snabbt ihop i en matberedare, men det går bra att använda händerna och en visp eller slev istället.

För 10 bitar

Ingredienser

150 g smör
3 st ägg
150 g mandelmassa
1 ½ tsk nystötta kardemummakärnor
1 dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl

Topping

2 dl vispgrädde
flagad, rostad mandel

15 min + ugn

Semmelkladdkaka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Arbeta in äggen, ett i taget, i mandelmassan, antingen för hand eller i matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop.
  2. Häll smeten i en smord form med ett tillklippt bakplåtspapper i botten, ca 24 cm i diameter.  Grädda mitt i ugnen 10–12 min. Låt kakan kallna och eventuellt stelna lite i kylen om du inte vill ha den alltför rinnig.
  3. Topping: Vispa grädden fluffig, men inte för fast, och bred över kakan. Strö över flagad mandel.