40 minuter + 1 timme i kyl + 10 minuter i ugn + 1 timme och 20 minuter i frys
Semmelglassandwich – gör så här:
- Blanda mjöl, bakpulver och salt. Vispa smör och socker tills det blir ljust och fluffigt. Vispa i ägg och vanilj. Tillsätt mjölblandningen och rör om. Platta till degen och täck den med plastfolie. Ställ i kylen ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen tunt, 5 mm, på mjölad arbetsbänk. Stansa ut 20–24 rundlar, ca 6 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 10–12 min. Låt kallna på galler. Lägg kakorna i frysen, då går det lättare att sätta ihop sandwicharna.
- Mandelkräm: Rosta mandeln i en stekpanna. Låt svalna. Blanda mandel, socker och ägg i en mixer. Mixa blandningen tills den är jämn men det fortfarande finns några bitar mandel kvar. Tillsätt lite vatten om massan är för tjock.
- Glass: Mortla kardemummakärnorna och blanda med glassen.
- Bred ut glassen i ett 2 cm tjockt lager på en mindre plåt. Ställ i frysen ca 20 min så glassen stelnar.
- Bred ett lager mandelkräm på hälften av kakorna. Stansa ut glassen med samma form som användes till kakorna. Lägg glassen mellan två kakor och platta till. Låt sandwicharna vila i frysen ca 1 timme före servering.