Semmeldonuts

00000

Recept på semmeldonuts. Har du inte tid att göra egna donuts finns det goda färdiga att köpa.

För 10 donuts:

Ingredienser

25 g smör
25 g jäst
1 dl mjölk
1 ägg
4 dl vetemjöl (240 g) + 1/2 dl till utbakningen
2 msk strösocker
2 krm salt

Fritering:

1 liter rapsolja

Till 4 donutsemlor:

100 g mandelmassa
2 msk vatten
1 tsk vaniljpasta  (Dr Oetker)
1,5 dl vispgrädde

30 minuter + 1 timme och 20 minuter jäsning + 2 minuter fritering

Semmeldonuts – gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna. Smula jästen i en bunke. Häll mjölken över jästen, rör tills den lösts upp. Tillsätt smör, ägg,4 dl mjöl, socker och salt. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en platta, ca 1 cm tjock. Ta ut rundlar ur degen, ca 12 cm i diameter. Ta ut ett hål
    i mitten, ca 4 cm i diameter.
  3. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 20 min.
  4. Hetta upp oljan till 160°. Fritera några ringar i taget ca 2 min på varje sida. Ta upp ringarna och låt dem rinna av på galler. Vänd dem i strösocker.
  5. Donutsemlor: Riv mandelmassan. Blanda den med vatten och vaniljpasta. Vispa grädden till ett fast skum. Dela donutsen och bred mandelmassan på de undre delarna. Spritsa på grädden och lägg på locken.

 
Älskar du också att baka? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette

Fler recept med: Bakning, Övrigt, Semlor