Semmeldonuts

Recept på semmeldonuts. Har du inte tid att göra egna donuts finns det goda färdiga att köpa.

Ingredienser

  • 25 g smör
  • 25 g jäst
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 4 dl vetemjöl - (240 g) + 1/2 dl till utbakningen
  • 2 msk strösocker
  • 2 krm salt

Fritering

  • 1 l rapsolja

Till 4 donutsemlor

  • 100 g mandelmassa
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk vaniljpasta - (Dr Oetker)
  • 1,5 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Smält smöret och låt det svalna. Smula jästen i en bunke. Häll mjölken över jästen, rör tills den lösts upp. Tillsätt smör, ägg,4 dl mjöl, socker och salt. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en platta, ca 1 cm tjock. Ta ut rundlar ur degen, ca 12 cm i diameter. Ta ut ett hål i mitten, ca 4 cm i diameter.

  3. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 20 min.

  4. Hetta upp oljan till 160°. Fritera några ringar i taget ca 2 min på varje sida. Ta upp ringarna och låt dem rinna av på galler. Vänd dem i strösocker.

  5. Donutsemlor: Riv mandelmassan. Blanda den med vatten och vaniljpasta. Vispa grädden till ett fast skum. Dela donutsen och bred mandelmassan på de undre delarna. Spritsa på grädden och lägg på locken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!