Baka läckra semlor till fettisdagen

Recept på semlor. Vetebulle, mandelmassa och fluffig grädde - den perfekta treenigheten!
Petra Lindstrand
Recept på semlor
Recept på semlor

Semlor

  • 50 g jäst för söta degar
  • 3 dl mjölk (3%)
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 0,75 msk kardemumma - stött
  • 2 krm salt
  • 9 - 10 dl vetemjöl special - (540-600 g)
  • 0,75 dl vit sirap

Mandelmassefyllning

  • 200 g sötmandel
  • 2 dl strösocker
  • 3 bittermandlar
  • 1 äggvita
  • 2 msk vatten

Pensling

  • 1 ägg

Topping

  • 5 dl vispgrädde

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och häll över den kalla mjölken. Rör så att jästen löses upp. Tillsätt smör, sirap, kardemumma, salt och det mesta av mjölet, spara lite till utbakning.

  2. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, 12–15 min i hushållsmaskin. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.

  3. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och dela den i 30 bitar. Forma bitarna till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Tryck till dem lätt. Låt jäsa övertäckta ca 50 min.

  4. Fyllning: Skålla och skala mandeln. Torka den på handduk. Mixa mandeln fint i en matberedare. Tillsätt sockret, lite i taget. Riv ner bittermandlarna. Tillsätt äggvita och vatten under mixning. Mixa till en slät massa.

  5. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna runt om med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Låt dem kallna på galler under bakduk.

  6. Vispa grädden till ett fast skum. Fyll den i en spritspåse med krusig tyll.

  7. Skär locket av semlorna. Klicka mandelmassa på underdelen. Spritsa grädde på semlorna. Lägg på locken och sikta över florsocker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!