Semmelkrans

Recept på semlor som bakas till en krans. En vacker och lockande semmelkrans att ställa på fikabordet. Perfekt om du har många gäster!
Allt om Mat
Recept på semmelkrans för många.
Recept på semmelkrans för många. Foto: Anna Skoog

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma - stött
  • 1 krm salt
  • 6 dl vetemjöl - (360 g)
  • 75 g smör - rumsvarmt

Pensling

  • ägg

Fyllning

  • dl vispgrädde - + 4 dl
  • 200 g mandelmassa

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken i en kastrull till fingervarmt, 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av mjölken, socker, kardemumma, salt och vetemjöl. Klicka i smöret och arbeta ihop till en smidig deg.

  2. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i 10 bitar. Forma dem till släta bullar. Lägg bullarna som en krans på en plåt med bakplåtspapper. Låt kransen jäsa ytterligare ca 20 min.

  4. Sätt ugnen på 200°. Pensla kransen med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt kransen kallna på galler.

  5. Skär av ett lock på kransen med en vass kniv. Gröp ut lite av inkråmet. Smula sönder det och blanda med 1 dl grädde. Riv mandelmassan och blanda med inkråmet. Fördela fyllningen på kransens underdel.

  6. Vispa 4 dl grädde och fyll den i en spritspåse. Spritsa grädden ovanpå fyllningen och lägg på locket. Pudra över florsocker och servera semmelkransen.

Baka också:

Klassiska luftiga semlor med egen grunddeg och lyxig mandelmassa

Älskar du också att baka? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!