Semlor med stjärnanisbulle och konjaksgrädde. Mal stjärnanisen fint. Har du inte en kryddkvarn kan du mortla noga. En riktigt smakrik semla.

För 18 bullar

Ingredienser

3 dl standardmjölk
100 g smör
50 g jäst
1 ägg rumstempererat
0,5 tsk salt
2 tsk stjärnanis mycket finmalen
1 dl strösocker
0,5 tsk hjortronsalt
1 l vetemjöl
1 ägg till pensling

Fyllning till 4 semlor:

lite innanmäte från semlorna
80 g mandelmassa
80 g mandelmassa
4 tsk standardmjölk
2 dl vispgrädde
2 msk konjak
florsocker

Semlor med stjärnanis och konjak

  1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken, låt det bli fingervarmt (37 grader). Smula jästen i en degbunke och rör ut med lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, salt, stjärnanis och socker. Blanda hjortronsaltet i vetemjölet och arbeta i mjölblandningen lite i taget.
  2. Arbeta degen ordentligt, cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand tills den är elastisk och smidig. Täck över och låt jäsa i cirka 1,5 timma.
  3. Arbeta ut degen på lätt mjölat bakbord och dela den i cirka 18 småbitar. Rulla ut varje bit till en rund bulle. Lägg bullarna glest på klädda plåtar, täck över och låt jäsa i cirka 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
  4. Pensla de jästa bullarna försiktigt med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i cirka 8–10 minuter. Låt svalna på galler.
  5. Skär av ett lock på bullarna. Gröp ur bullens innanmäte med gaffel. Lägg en fjärdedel av detta i en bunke. Riv mandelmassan och blanda med innanmäte och mjölk till en slät massa som du fyller semlorna med. Toppa med vispad grädde blandad med konjak. Sätt på locken, pudra med florsocker.