Semlor med stjärnanis och konjak

Semlor med stjärnanisbulle och konjaksgrädde. Mal stjärnanisen fint. Har du inte en kryddkvarn kan du mortla noga. En riktigt smakrik semla.

Ingredienser

  • 3 dl standardmjölk
  • 100 g smör
  • 50 g jäst
  • 1 ägg - rumstempererat
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk stjärnanis - mycket finmalen
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk hjortronsalt
  • 1 l vetemjöl
  • 1 ägg - till pensling

Fyllning till 4 semlor

  • lite innanmäte från semlorna
  • 80 g mandelmassa
  • 80 g mandelmassa
  • 4 tsk standardmjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk konjak
  • florsocker

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken, låt det bli fingervarmt (37 grader). Smula jästen i en degbunke och rör ut med lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, salt, stjärnanis och socker. Blanda hjortronsaltet i vetemjölet och arbeta i mjölblandningen lite i taget.

  2. Arbeta degen ordentligt, cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand tills den är elastisk och smidig. Täck över och låt jäsa i cirka 1,5 timma.

  3. Arbeta ut degen på lätt mjölat bakbord och dela den i cirka 18 småbitar. Rulla ut varje bit till en rund bulle. Lägg bullarna glest på klädda plåtar, täck över och låt jäsa i cirka 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

  4. Pensla de jästa bullarna försiktigt med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i cirka 8–10 minuter. Låt svalna på galler.

  5. Skär av ett lock på bullarna. Gröp ur bullens innanmäte med gaffel. Lägg en fjärdedel av detta i en bunke. Riv mandelmassan och blanda med innanmäte och mjölk till en slät massa som du fyller semlorna med. Toppa med vispad grädde blandad med konjak. Sätt på locken, pudra med florsocker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!