4.74.74.74.74.7

Söta små karlsbadersemlor som är bakade av karlsbaderdeg. Karlsbaderdegen är lite lyxigare med tydlig smörsmak. Fyllda med valnötter, mandelmassa och vispad grädde.

För 20 semlor

Ingredienser

25 g jäst, för söta degar
1,5 dl mjölk, (37°)
1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk kardemummakärnor
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 g smör, rumstempererat

Pensling

1 ägg

Valnötsfyllning

150 g mandelmassa
50 g valnötter
1 msk strösocker
2 msk vatten
3 dl vispgrädde

Garnering

0,5 dl florsocker

1 1/2 timme + 8 min i ugn

Karlsbadersemlor – gör så här:

  1. Rör ut jästen i ljummen mjölk. Tillsätt ägg, socker och stötta kardemummakärnor. Rör till en jämn smet. Blanda ca hälften av vetemjölet med bakpulver och rör i degen. Arbeta till en smidig deg. Låt degen vila under bakduk ca 10 min.
  2. Skär smöret i mindre bitar och arbeta in det i degen tillsammans med resten av mjölet. Ta upp och dela degen i 20 bitar. Forma dem till runda små bullar. Lägg bullarna på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa under bakduk 40–50 min. Sätt ugnen på 250°.
  3. Vispa upp ägget lätt med en gaffel och pensla bullarna. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler under en bakduk.
  4. Fyllning: Riv mandelmassan. Finhacka valnötterna. Blanda ihop mandelmassa, valnötter, socker och vatten. Vispa grädden och fyll i en spritspåse med stjärntyll.
  5. Skär av ett lock på bullarna. Fördela valnötsfyllningen i semlorna och spritsa på en ring med grädde. Sätt på locket och pudra över florsocker.
Fler recept med: Semlor