Karlsbadersemlor

Söta små karlsbadersemlor som är bakade av karlsbaderdeg. Karlsbaderdegen är lite lyxigare med tydlig smörsmak. Fyllda med valnötter, mandelmassa och vispad grädde.
Allt om Mat
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 25 g jäst - för söta degar
  • 1,5 dl mjölk - (37°)
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 150 g smör - rumstempererat

Pensling

  • 1 ägg

Valnötsfyllning

  • 150 g mandelmassa
  • 50 g valnötter
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk vatten
  • 3 dl vispgrädde

Garnering

  • 0,5 dl florsocker

Gör så här

  1. Rör ut jästen i ljummen mjölk. Tillsätt ägg, socker och stötta kardemummakärnor. Rör till en jämn smet. Blanda ca hälften av vetemjölet med bakpulver och rör i degen. Arbeta till en smidig deg. Låt degen vila under bakduk ca 10 min.

  2. Skär smöret i mindre bitar och arbeta in det i degen tillsammans med resten av mjölet. Ta upp och dela degen i 20 bitar. Forma dem till runda små bullar. Lägg bullarna på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa under bakduk 40–50 min. Sätt ugnen på 250°.

  3. Vispa upp ägget lätt med en gaffel och pensla bullarna. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler under en bakduk.

  4. Fyllning: Riv mandelmassan. Finhacka valnötterna. Blanda ihop mandelmassa, valnötter, socker och vatten. Vispa grädden och fyll i en spritspåse med stjärntyll.

  5. Skär av ett lock på bullarna. Fördela valnötsfyllningen i semlorna och spritsa på en ring med grädde. Sätt på locket och pudra över florsocker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!