Karlsbadersemlor med pistasch och hallon

Saftiga semlor av karlsbaderdeg. Semlorna är fyllda med pistaschnötter och passerade hallon. Hallonsylt går också bra.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 4 äggulor - medelstora
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 ägg - till pensling

Fyllning

  • 150 g pistaschnötter - utan skal
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g hallon
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Smält smöret. Tillsätt mjölken och ljumma till 37°. Smula ner jästen i en degbunke eller hushållsassistent. Häll på lite av degspadet och rör eller kör tills jästen löst sig. Häll på resten av degspadet.

  2. Tillsätt salt, socker, äggulor och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper från kanterna. Strö lite mjöl ovanpå och låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk.

  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet till en smidig och så lös deg som möjligt.

  4. Dela degen i bitar à 25 g som formas till runda bullar. Lägg dem på plåtar försedda med bakplåtspapper. Jäs under bakduk till knappt dubbel storlek.

  5. Pensla bullarna med lättvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5–8 min. Låt svalna på galler under bakduk.

  6. Mal nötterna i kvarn. Blanda med socker och mjölk. Passera hallonen genom en trådsil. Vispa grädden. Skär av toppen på semlan. Fördela nötmassan i semlorna, lägg på en klick grädde och droppa över hallonpuré. Pudra florsocker över.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!