Karlsbadersemlor med pistasch och hallon

55555

Saftiga semlor av karlsbaderdeg. Semlorna är fyllda med pistaschnötter och passerade hallon. Hallonsylt går också bra.

För 30 st

Ingredienser

100 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst
1 krm salt
0,5 dl strösocker
4 äggulor, medelstora
7 dl vetemjöl
1 ägg, till pensling

Fyllning

150 g pistachnötter, utan skal
1 dl strösocker
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
200 g hallon
florsocker

Karlsbadersemlor med pistasch och hallon

  1. Sätt ugnen på 250°. Smält smöret. Tillsätt mjölken och ljumma till 37°. Smula ner jästen i en degbunke eller hushållsassistent. Häll på lite av degspadet och rör eller kör tills jästen löst sig. Häll på resten av degspadet.
  2. Tillsätt salt, socker, äggulor och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper från kanterna. Strö lite mjöl ovanpå och låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet till en smidig och så lös deg som möjligt.
  4. Dela degen i bitar à 25 g som formas till runda bullar. Lägg dem på plåtar försedda med bakplåtspapper. Jäs under bakduk till knappt dubbel storlek.
  5. Pensla bullarna med lättvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5–8 min. Låt svalna på galler under bakduk.
  6. Mal nötterna i kvarn. Blanda med socker och mjölk. Passera hallonen genom en trådsil. Vispa grädden. Skär av toppen på semlan. Fördela nötmassan i semlorna, lägg på en klick grädde och droppa över hallonpuré. Pudra florsocker över.
Fler recept med: Bakning, Semlor