30 minuter + 1,5 timme jäsning + 15 minuter i ugn
Semlor i långpanna med citron och mandel – gör så här:
- Värm mjölken till 37°. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt socker, kardemumma, salt, smöret skuret i bitar och mjöl, lite i taget. Knåda ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min.
- Kavla ut degen till en rektangel, ca 2 cm tjock, på en plåt med bakplåtspapper. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225°.
- Pensla degen med ägg och grädda brödet i nedre delen av ugnen 15–20 min.
Låt brödet kallna under bakduk. - Fyllning: Riv mandelmassan. Hacka mandeln. Blanda mandelmassa, mandel, mjölk och citronskal till en lagom lös smet som inte är rinnig, men bredbar.
- Skär bort kanterna på kakan och skär den i mitten med en vass kniv så att du får ett lock och en botten.
- Bred fyllningen på bottnen och täck den med vispad grädde. Lägg på locket försiktigt. Pudra över florsocker och skär semlan i fyrkantiga bitar med en riktigt vass kniv.
Recept Linda Andersson, Hembakat