Semlor i långpanna

Semlor i långpanna med citron och mandel är ett rationellt sätt att baka semlor på.
Foto: Roger Olsson

Ingredienser

  • 3 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma - mald
  • 1 krm salt
  • 80 g smör - rumsvarmt
  • 8 - 9 dl vetemjöl - (480-540 g)

Fyllning

  • 400 g mandelmassa
  • 0,75 dl sötmandel
  • 1 - 2 dl mjölk
  • 1 citron - rivet skal

Pensling

  • ägg

Garnering

  • 6 dl vispgrädde
  • florsocker

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37°. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt socker, kardemumma, salt, smöret skuret i bitar och mjöl, lite i taget. Knåda ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min.

  2. Kavla ut degen till en rektangel, ca 2 cm tjock, på en plåt med bakplåtspapper. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225°.

  3. Pensla degen med ägg och grädda brödet i nedre delen av ugnen 15–20 min. Låt brödet kallna under bakduk.

  4. Fyllning: Riv mandelmassan. Hacka mandeln. Blanda mandelmassa, mandel, mjölk och citronskal till en lagom lös smet som inte är rinnig, men bredbar.

  5. Skär bort kanterna på kakan och skär den i mitten med en vass kniv så att du får ett lock och en botten.

  6. Bred  fyllningen på bottnen och täck den med vispad grädde. Lägg på locket försiktigt. Pudra över florsocker och skär semlan i fyrkantiga bitar med en riktigt vass kniv.

  7. Recept Linda Andersson, Hembakat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!