4.14.14.14.14.1

Semlerutor är för alla som gillar mycket grädde och mandelmassa i sina semlor, då är semlerutor den ultimata bakelsen. Massor av underbar fyllning utan trista kanter!

För 24-28 bitar:

Ingredienser

75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,75 dl strösocker
1 tsk kardemumma, stött eller mald
1 krm salt
7,5 dl vetemjöl, (450 g)

Fyllning:

300 g mandelmassa
1 dl mjölk
6 dl vispgrädde

Garnering:

florsocker

1,5 timme + 40 minuter jäsning + 15 minuter i ugn

Semlerutor – gör så här:

  1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 5 min i köksassistent eller 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.
  3. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 35 cm och knappt 2 cm tjock. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.  Sätt ugnen på 200°.
  4. Grädda mitt i ugnen 15-20 min tills brödet har blivit gyllenbrunt. Låt kallna.
  5. Skär av ett tunt lock på hela jättesemlan. Gröp ut det mesta av innanmätet och riv sönder det grovt. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och blanda med det utgröpta innanmätet i en bunke. Rör ner mjölken och arbeta ihop till en tjock massa. Bred ut fyllningen i den urgröpta jättesemlan.
  6. Vispa grädden fluffig, men inte för hård, och bred den över fyllningen i semlan. Lägg tillbaka locket och skär eventuellt bort kanterna. Skär semlan i rutor med en vass kniv. Pudra över florsocker och servera.

ERBJUDANDE! Vill du har flera härliga provlagade recept till din brevlåda? Pröva 4 nr av Allt om Mat för bara 98 kr. 

Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar, Semlor