3.93.93.93.93.9

Semla med saltrostad mandelfyllning är uppdaterad med briochedeg och har en fyllning med knapriga bitar saltrostad mandel.

För 24 semlor:

Ingredienser

25 g jäst
3,5 dl mjölk
0,5 dl strösocker
1 ägg
1 tsk kardemumma, stött
10 dl vetemjöl, (600 g) + 0,5 dl till utbakning
1 tsk bakpulver
1 krm salt
200 g smör, rumsvarmt

Pensling:

1 ägg

Fyllning:

200 g mandelmassa
100 g mandlar, salta, torrostade
1 dl mjölk
4 dl vispgrädde

Garnering:

1 msk florsocker

30 minuter + 2timmar jäsning + 8 minuter i ugn

Semla med saltrostad mandelfyllning – gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen, rör tills jästen lösts upp. Blanda ner socker, ägg, kardemumma och hälften av mjölet. Fortsätt att arbeta in resten av mjölet lite i taget tillsammans med bakpulver till en lös och smidig deg. Tillsätt salt och smör. Arbeta degen smidig ca 5 min. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur 1–2 timmar.
  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i två delar. Dela varje del i 12 bitar. Rulla till runda bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper, täck med bakduk.  Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme. Sätt ugnen på 250°.
  3. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Låt bullarna kallna på galler.
  4. Fyllning: Riv mandelmassan, mixa den i en matberedare med hälften av mandlarna och mjölk till en lös massa. Hacka resten av mandlarna och blanda ner i fyllningen. Tillsätt lite extra mjölk om massan är fast. Lägg fyllningen i en spritspåse.
  5. Vispa grädden fast och lägg den i spritspåse med stjärntyll. Skär av ett litet lock, gröp ur lite av inkråmet på bullarna och fyll med mandelmassekrämen. Spritsa på grädde. Lägg på locken och pudra över florsocker.
Fler recept med: Bakelser, Bakning