00000

Semla med blåbärsgrädde och apelsin är både vacker att se på och god att äta. Blåbär i grädden och apelsin i mandelmassan i en ny och supergod semmelvariant.

För 18 semlor:

Ingredienser

1 tsk kardemummakärnor
50 g jäst
3 dl mjölk
150 g smör, rumsvarmt
1 ägg
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
9 dl vetemjöl, –10 dl (540–600 g)
0,5 tsk hjorthornssalt

Pensling:

ägg

Apelsinmandelmassa:

200 g sötmandel
0,5 apelsin
2 dl florsocker
2 äggvitor

Blåbärsgrädde:

5 dl vispgrädde
1 dl blåbär, frysta, tinade
2 msk florsocker

Garnering:

florsocker

45 minuter + 80 minuter jäsning + 8 minuter i ugn

Semla med blåbärsgrädde och apelsin – gör så här:

  1. Mortla kardemumman. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll den över jästen och rör om. Tillsätt kardemumma, smör, ägg, socker, salt och nästan allt mjöl blandat med hjorthornssalt, spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig, gärna i en köksmaskin. Låt jäsa övertäckt ca 20 min.
  2. Mandelmassa: Rosta mandeln i en stekpanna. Låt svalna. Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft.
  3. Mixa mandeln mycket fint i en mixer. Tillsätt florsocker, äggvita, apelsinskal och -saft. Arbeta till en slät massa.
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 18 bitar. Forma bitarna till släta bullar som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°.
  5. Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen 8–10 min. Låt kallna på galler.
  6. Skär av ett litet lock och gröp ett litet hål i botten på varje bulle. Fyll med mandelmassa.
  7. Vispa grädden och blanda i blåbär och florsocker.
  8. Spritsa eller klicka grädden på semlorna. Lägg på locken och pudra över florsocker.
Fler recept med: Bakning, Semlor