45 minuter + 80 minuter jäsning + 8 minuter i ugn
Semla med blåbärsgrädde och apelsin – gör så här:
- Mortla kardemumman. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll den över jästen och rör om. Tillsätt kardemumma, smör, ägg, socker, salt och nästan allt mjöl blandat med hjorthornssalt, spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig, gärna i en köksmaskin. Låt jäsa övertäckt ca 20 min.
- Mandelmassa: Rosta mandeln i en stekpanna. Låt svalna. Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft.
- Mixa mandeln mycket fint i en mixer. Tillsätt florsocker, äggvita, apelsinskal och -saft. Arbeta till en slät massa.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 18 bitar. Forma bitarna till släta bullar som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°.
- Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen 8–10 min. Låt kallna på galler.
- Skär av ett litet lock och gröp ett litet hål i botten på varje bulle. Fyll med mandelmassa.
- Vispa grädden och blanda i blåbär och florsocker.
- Spritsa eller klicka grädden på semlorna. Lägg på locken och pudra över florsocker.