Semla med blåbärsgrädde och apelsin

Semla med blåbärsgrädde och apelsin är både vacker att se på och god att äta. Blåbär i grädden och apelsin i mandelmassan i en ny och supergod semmelvariant.
Alexandra Vikström
Emmy Lundström
Foto: Pernilla Ahlsén

Ingredienser

  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 9 dl vetemjöl - –10 dl (540–600 g)
  • 0,5 tsk hjorthornssalt

Pensling

  • ägg

Apelsinmandelmassa

  • 200 g sötmandel
  • 0,5 apelsin
  • 2 dl florsocker
  • 2 äggvitor

Blåbärsgrädde

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl blåbär - frysta, tinade
  • 2 msk florsocker

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Mortla kardemumman. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll den över jästen och rör om. Tillsätt kardemumma, smör, ägg, socker, salt och nästan allt mjöl blandat med hjorthornssalt, spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig, gärna i en köksmaskin. Låt jäsa övertäckt ca 20 min.

  2. Mandelmassa: Rosta mandeln i en stekpanna. Låt svalna. Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft.

  3. Mixa mandeln mycket fint i en mixer. Tillsätt florsocker, äggvita, apelsinskal och -saft. Arbeta till en slät massa.

  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 18 bitar. Forma bitarna till släta bullar som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°.

  5. Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen 8–10 min. Låt kallna på galler.

  6. Skär av ett litet lock och gröp ett litet hål i botten på varje bulle. Fyll med mandelmassa.

  7. Vispa grädden och blanda i blåbär och florsocker.

  8. Spritsa eller klicka grädden på semlorna. Lägg på locken och pudra över florsocker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!