Semifreddo med pinjenötskaramell

Semifreddo betyder halvfryst och är ungefär som en parfait.
Caroline Hofberg
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 1 vaniljstång
  • 4 msk strösocker
  • 3 dl vispgrädde

Karamell

  • 150 g pinjenötter
  • 2 dl rårössocker
  • 0,5 dl honung - flytande

Gör så här

  1. Karamell: Sätt ugnen på 225°. Häll nötter, socker och honung på en plåt med bakplåtspapper. Låt smälta ihop mitt i ugnen ca 12 min. Ta ut plåten och rör om ett par gånger under tiden så att allt blandas väl. Smeten ska bli en karamell men akta så att den inte bränns. Låt kallna.

  2. Bryt karamellen i mindre bitar. Lägg 3/4 i en matberedare och mixa till ett fint mjöl. Hacka resten av karamellen för hand.

  3. Dela äggen. Skåra vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa äggulor, socker och vaniljfrön pösigt. Vispa äggvitor och grädde i var sin skål.

  4. Blanda grädden med äggulepöset. Vänd ner karamellen, både den mixade och den hackade. Vänd till sist ner äggvitorna.

  5. Häll smeten i en form som rymmer ca 1 1/2 liter. Om formen först kläs med plastfolie går det lättare att lyfta upp semifreddon. Täck över och frys 3–4 timmar. Låt stå i rumstemperatur  ca 30 min före servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!