Selmas lyxiga äppelkaka

00000

Recept på Selma Grytzells lyxiga äppelkaka med hemgjorda romrussin med kanel och flagad mandel.

För 1 kaka

Ingredienser

Äppelkaka

4 gravensteineräpplen, sotra

Marinad

3 msk vit rom
1 dl russin
1 msk kanel

Smet

200 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
3 ägg
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Garnering

0,5 dl flagad sötmandel

30 min + 60 min i ugn

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form, 26 cm i diameter, med löstagbar kant. Blanda rom, russin och kanel till marinaden i en skål. Skala, kärna ur och skär äpplena i ca 10 klyftor per äpple.
  2. Vänd ner äppelklyftorna i marinaden. Låt stå och dra medan du gör kaksmeten.
  3. Rör ihop socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten. Blanda väl.
  4. Bred ut hälften av smeten i botten på formen. Lägg därefter marinad och äppelklyftor i ett vackert mönster ovanpå.Täck med resten av smeten. Strö över flagad mandel.
  5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Prova med sticka. Selmas lyxiga äppelkaka är godast att servera ljummen med lättvispad grädde eller kall vaniljsås.

 

Selma Grytzells lyxiga äppelkaka hade aldrig bakats om inte maken Josef låtit sig övertalas av Kiviks förste äppelpionjär Henrik Åkesson att som han bli äppelodlare på den vackra strandvallen mellan Kivik och Stenshuvud. På den tiden, vid 1800-talets slut, var det bara slotten som höll sig med särskilda fruktträdgårdar. Vanligt folk plockade sina äpplen i traktens hagar och lundar.